Carl Nielsen og Mandhatten.dk

Carl Nielsen i 1910

Mandhatten.dk har taget Carl Nielsen til sig og tilbød i årene 2015-2017 et koncert-repertoire, hvor den store danske komponist spillede en afgørende rolle.

Der blev arbejdet i mange måneder med et særlig Carl Nielsen-program i anledning af 150-året for hans fødsel i 2015.
Ensemblet arbejdede især med fire helt nye arrangementer af Carl Nielsen-melodier, som den svenske komponist og jazzpianist Stefan Forssén har arrangeret specielt til MandHatten.dk, som har ønsket at forny en genre, Carl Nielsen også fremføres i, nemlig for firstemmigt mandskor.

Publikumsfavoritter og folkeeje
MandHatten.dk har gennem en årrække optrådt i Sydjylland, og som oftest har ensemblet et par af Carl Nielsens sange med på repertoiret, for eksempel ”Jeg ved en lærkerede”, ”Der er et yndigt land”, ”Tit er jeg glad” og ”Aftenstemning”.
Vi kan blive ved med at synge disse sange, og publikum elsker dem. En af Nielsens helt store glæder var netop, at hans melodier blev brugt, kendt og elsket. De blev folkeeje især via højskoler og er en del af vores kulturelle arv - en slags kollektiv hukommelse.
Den vil MandHatten.dk gerne videreformidle i nyt lys.

Fornyelse af genren
Carl Nielsen har om nogen dansk komponist sat sit fingeraftryk på den danske sang. I Højskolesangbogen er han stadig den bedst reprætenterede med 36 melodier. Det var især i hans personlige kriseår omkring 1. Verdenskrig, at han skrev mange af sine sange, som var beregnet til fællessang. Nogle af hans sange synges traditionelt af mandskor: ”Den danske sang”, ”Aftenstemning” og flere af de mere nationale sange.
Vi har ønsket at forny den genre og har af den svenske komponist og jazzpianist Stefan Forssén fået skrevet nye kor-arrangementer af ”Nu lyser løv i lunde”, ”Min pige er så lys som rav”, ”Vi sletternes sønner” og ”Nu er dagen fuld af sang”. Herudover har ensemblets dirigent Jørgen Andersen arrangeret ”Jeg ved en lærkerede” og ”Tit er jeg glad”.

Carl Nielsen var stærkt knyttet til egnen
Carl Nielsen havde fra 1908 sit faste tilholdssted på Damgård, en lille herregård ved Lillebælt mellem Fredericia og Taulov. Her kom han ofte om sommeren for at rekreere, komponere og møde samtidens kulturpersonligheder. Flere af hans kendte sange er komponeret i ”hans” lille værelse på Damgården. Hans hustru Anne Marie Carl Nielsen (født Brodersen) stammede fra gården Thygesminde ved Sdr. Stenderup – lige syd for Kolding. Også hun havde mange møder med samtidens kvindelige kunstnere, bl.a. Marie Krøyer. De havde således begge en stor tilknytning til netop egnen ved Lillebælt.


Mandhatten.dk's hjemmeside
Om os Om os
Smagsprøver Musikbidder
Kalender Kalender
Book os Book os
Kontakt os Kontakt os
Det pressen skrev om os Presseklip
Links vi kan li' Links
Mandhatten.dk's Facebook Mandhatten.dk's Facebook Facebook